Interessant krantenartikel over de ideeën van Groen om het fietsen in België veiliger te maken. Ik ben het in grote lijnen met hen eens, maar vind dat Groen een grote kans laat liggen door niet ook naar het gedrag van de fietsers zélf te kijken.

Ten eerste ben ik heel benieuwd of de helft van die ouders die hun 10-jarige kind niet alleen op straat durven laten fietsen, wel zelf deel aan het verkeer nemen op de fiets. En ten tweede vraag ik mij af waar dan die andere helft ouders zijn die wél hun 10-jarige kinderen met een gerust hart de straat opsturen. Ik weet niet hoe het in de rest van België zit, maar op de basisschool van mijn kinderen is het bij lange na niet de helft van de ouders die met hun kleintjes naar school komen fietsen. En hoe kun je het in godsnaam veilig vinden een 10-jarige in z’n eentje met de fiets op straat te laten gaan als je die 10-jarige niet gedurende vele jaren daarvóór aan jouw hand op de fiets in het verkeer meegenomen hebt om te leren zich in het verkeer veilig te handhaven.

Ikzelf stuur mijn 11-jarige dochter zonder enig probleem met haar fiets in haar eentje de weg op hier in België. Dat heeft niets te maken met factoren waar ze geen controle over heeft (veilige routes, fietspaden, gedrag van andere weggebruikers, etc.), maar alles met factoren die zij zelf in de hand heeft (hoe zij zich in het verkeer gedraagt en omgaat met verkeerssituaties). Ik laat haar al vanaf haar 5e met me mee fietsen in het verkeer en zij heeft inmiddels bewezen in staat te zijn haar eigen veiligheid in het verkeer voldoende te waarborgen. Mijn 8-jarige zoontje is zo ver nog niet en ik vraag me af of ik hem op zijn 10e wél met een gerust hart in zijn eentje op de fiets de weg op zal laten. Dat heeft wederom niets met externe factoren te maken, maar alles met zijn gedrag op de fiets (afgeleid, ongeconcentreerd, stoerdoenerij, etc.).

Mijn beide kinderen hebben echter nooit op de stoep gefietst (ja, met hun loopfietsjes, maar dan liep ik ernaast), maar gewoon vanaf haar 5e en zijn 6e met mij de weg op. Fietsers horen wat mij betreft niet thuis op de stoep. Punt.

Wat leren kinderen als ze op de stoep fietsen? Dat het verkeer zich altijd maar aan hen aanpast? Ja, zo lang ze klein en schattig zijn, maar als ze dan op hun 11e (niet meer zo klein en schattig!) voor het eerst de weg op gaan, zijn de automobilisten dan nog altijd zo voorzichtig? Ik denk het niet! Profiteer er juist van als ze nog klein zijn, want als mij iets is opgevallen in België is het dat automobilisten wat jonge kinderen betreft bijna té voorzichtig te werk gaan en zich zo overdreven aanpassen dat kinderen denken dat het normaal is dat een auto zoveel ruimte aan hen geeft.

En de voetgangers dan? Die horen namelijk wel op de stoep thuis. Hoe zit het met regels op de stoep tussen voetgangers en kinderen op hun fiets? Wie moet voor wie wijken? Een fiets kan voor een voetganger zijn wat een auto voor een fiets is. De klap kan hard aankomen als het misgaat. Dus nogmaals wat mij betreft horen fietsers, ook kinderen, niet op de stoep thuis.

https://www.hln.be/…/groen-wil-elk-jaar-500-kilometer-extr…/